Gitaar stemmen

Je gitaar stemmen is de allerbelangrijkste vaardigheid voor iedere gitarist. Al ben je technisch nog zo ontwikkeld op de gitaar, naar een vals stuk muziek wil toch niemand luisteren? Dus wat je ook gaat doen; stem altijd eerst je gitaar. Als je net begint met het leren bespelen van de gitaar zul je denken: "Makkelijk gezegd, maar hoe dan?" Daarom hier een aantal tips.

 

Er bestaan simpel gezegd 2 manieren om je gitaar te stemmen: 1) akoestisch door middel van je oren en 2) met behulp van een stemapparaat.

 

Gitaar stemmen op gehoor Het stemmen van de gitaar op gehoor zal in het begin flink tegenvallen (tenzij je een absoluut gehoor hebt). Je stemt de snaren door een open snaar aan te slaan samen met een andere snaar die je indruk op de toonhoogte waarop je wilt stemmen. Voordat je je gitaar kunt stemmen heb je natuurlijk een referentie nodig zodat je weet met welke toon je moet beginnen. Dat kan door middel van een ouderwets stemfluitje, een degelijke stemvork, een ander gestemd instrument (piano) of door een toon di komt uit een stemapparaat.

 

Gitaar stemmen met stemapparaat Niet alle stemapparaatjes werken hetzelfde, maar ze hebben wel gemeen dat ze precies de juiste toon waarnemen zodat je loepzuiver kunt stemmen.