Welke snaren?

Welke snaren horen er op mijn gitaar?

Akoestische gitaar Voor de 2 soorten akoestische gitaren (klassiek en western) zijn er respectievelijk nylon snaren en stalen snaren beschikbaar. Voor de duidelijkheid hebben we het bij een akoestische gitaar over de country & western gitaar met stalen snaren. Een staalsnarige akoestische gitaar heeft 6 stalen snaren. De lage bassnaren hebben dan een wikkeling van brons, phosphor-brons of een andere legering. 

Meer informatie over akoestische gitaar snaren

 

Klassieke gitaar Bij een klassieke "Spaanse" gitaar zijn de hoge 3 snaren compleet van nylon, de 3 lage snaren hebben een kern van nylon vezels met een wikkeling van metaal er om. Vroeger werden deze nylon snaren gemaakt van kattendarmen, maar in werkelijkheid waren dat meestal schapendarmen.

Meer informatie over klassieke gitaar snaren


Elektrische gitaar
Elektrische gitaren hebben ook 6 stalen snaren met om de bassnaren een magnetische wikkeling van staal, nikkel of een legering. Doorgaans zijn dit roundwound snaren waardoor de omwikkeling van de lage (dikke) snaren ribbelig aanvoelt. Er zijn ook flatwound snaren waarvan de omwikkeling met rond draad naderhand is afgevlakt. Daardoor zijn de snaren gladder, maar ook minder flexibel, wat een donkere klank geeft. Deze worden met name veel gebruikt voor jazz gitaar.

Meer informatie over elektrische gitaar snaren 

 

Elektrische basgitaar 
Elektrische basgitaren hebben ook stalen snaren met een magnetische wikkeling van staal, nikkel of een legering. Doorgaans zijn dit roundwound snaren waardoor de omwikkeling van de snaren ribbelig aanvoelt. Er zijn ook flatwound snaren waarvan de omwikkeling met rond draad naderhand is afgevlakt. Daardoor zijn de snaren gladder, maar ook minder flexibel, wat een donkere klank geeft. Deze worden met name veel gebruikt voor een jazzy geluid.

Meer informatie over elektrische basgitaar snaren

Geen producten gevonden voor deze selectie.